Hoppa till huvudinnehåll

Jobba utomlands som läkare

Läkaren Alejandra Capril undersöker ett barn på Boost-sjukhuset i Afghanistan.
Foto: Kadir Van Lohuizen/Noor

Att arbeta utomlands som läkare i fält är omväxlande och utmanande. Läkararbetet innebär till stor del planering, genomförande och utvärdering av medicinska program, samt handledning. 

vad gör läkare i fält?

Arbetsuppgifterna för läkare i fält är varierande. Större delen av jobbet som våra läkare utomlands genomför består av handledning och utbildning av lokal medicinsk personal, planering och genomförande av medicinska program, beställning av läkemedel och medicinskt material, genomförande av epidemiologiska undersökningar samt utvärdering och redovisning av medicinska aktiviteter.

I projekt där vi är ansvariga för lokalbefolkningens hälso- och sjukvård, till exempel i flyktingläger, kan en stor del av läkaruppdraget bestå av kliniskt kurativt arbete. I projekt där vi stödjer existerande nationella sjukvårdsinrättnigar är arbetet för våra läkare ibland kliniskt.

 

KRAV för att arbeta som läkare i fält

  • Läkarexamen
  • Läkarlegitimation
  • Utbildning i Health Assistance in Humanitarian Crisis (ombesörjs av Läkare Utan Gränser efter antagning)

Engelska är ett krav för att kunna arbeta som läkare för Läkare Utan Gränser. Då vi har många projekt i fransktalande länder är goda kunskaper i franska en stor tillgång och gör det lättare för oss att hitta ett uppdrag till dig. Språkkunskaper i arabiska och farsi är också eftertraktade.

Våra generella krav för att arbeta som fältarbetare hittar du här

ST-TJÄNSTGÖRING utomlands

En legitimerad läkare som vill nå specialistkompetens ska genomgå specialiserings-tjänstgöring (ST) under minst fem år. Tjänstgöringen ska ske under handledning. Det är verksamhetschefen som i samråd med handledaren beslutar om ST-läkaren uppnått målbeskrivningen.

I motsats till AT behöver ST inte göras i ett block. Det betyder att ST-läkaren har möjlighet att räkna in olika anställningar i sin ST, förutsatt att anställningen varit som legitimerad läkare, att arbetsuppgifterna utförts under handledning och att läkararbetets innehåll överensstämmer med målen i målbeskrivningen. Tjänstgöringen för ST-läkaren kan även ske utomlands om det beviljas av verksamhetschefen.

Läkarförbundet har sammanställt ett dokument med tips till läkare som ska arbeta utomlands före eller under ST-tjänstgöring.

livet på uppdrag

Vi söker alltid efter läkare som vill åka ut på längre och kortare uppdrag. Är du nyfiken att veta mer om vad en läkare som arbetar för oss utomlands gör är du välkommen till någon av våra informationskvällar. 

Varje utlandsuppdrag är unikt men att arbeta i fält för Läkare Utan Gränser är garanterat lärorikt och givande - både professionellt och personligt. 

På vår bloggsida kan du ta del av svenska fältarbetares berättelser.

Innan du går vidare och ansöker läs mer anställningsvillkoren såsom om lön och längd på uppdrag. 

SÄKERHET OCH TRYGGHET

Vi tar säkerhet och trygghet på största allvar. Denna video förklarar olika risker vår personal utsätts för och hur vi arbetar för att göra arbetet så säkert som möjligt. Titta på videon innan du bestämmer dig för att ansöka! 

REDO ATT ANSÖKA?

När du har läst och tagit ställning till informationen här om att arbeta i fält är du redo att ansöka. 

Är du intresserad av uppdateringar från vår HR-avdelning?
Anmäl dig till vårt HR-nyhetsbrev!