Hoppa till huvudinnehåll

”Jag vet att alla barn inte har samma tur”

Publicerad 7 februari 2017
En liten pojke i Mali undersöks av läkare. Han har diagnostiserats med lunginflammation och undernäring.
Foto: Yann Libessart/MSF
Sju månader gamla Youssouf i Mali är ett av alla barn som varje år diagnostiseras med lunginflammation och undernäring.

Vår läkare Alan Gonzalez har varit ute på 17 fältuppdrag med Läkare Utan Gränser. I de länder han arbetar möter han fortfarande många patienter med svårartad lunginflammation. Trots att det idag finns vaccin fortsätter lunginflammation att vara den dödligaste sjukdomen bland världens barn.

”Jag har svårt att minnas särskilda fall av lunginflammation eftersom de flesta barn jag möter på våra kliniker lider av lunginflammation, malaria och undernäring.

Att så många barn drabbas av lunginflammation är särskilt upprörande när vi faktiskt har möjligheten att förhindra dem att bli sjuka. Det finns vaccin mot lunginflammation.  

Men en patient som jag ändå minns är från min tid i Abidjan, i Elfenbenskusten. En dag fick vi in en pojke med akuta besvär. Han togs in först efter att han fått lungkollaps, pneumothorax. Det är ett tillstånd där luften läcker ut i brösthålan och gör så att lungan kollapsar. Det är ovanligt att personer med lunginflammation drabbas av lungkollaps men det händer. Den lille pojken var bara 1,5 år och utifrån hans sjukdomshistorik drog vi slutsatsen att lunginflammationen orsakat pneumothorax.

Vi kunde se hur pojken kämpade för att få luft 

Det är väldigt svårt att andas med en kollapsad lunga och vi kunde se hur pojken kämpade för att få luft. Vi började med att ge honom syre och antibiotika. Det gjorde honom bättre, men han kunde fortfarande inte andas ordentligt på grund av den kollapsade lungan. Vi behövde sätta in en kateter för att släppa ut luften ur brösthålan. När luften har försvunnit kan lungan expandera normalt och det går att andas som vanligt.

Ingreppet är ganska enkelt och jag har själv utfört det många gånger. Men eftersom pojken var så liten var situationen mer komplicerad. Vi frågade runt på de lokala sjukhusen om någon kunde hjälpa honom men vi fick ingen hjälp. Efter några dagar hittade vi till slut ett sjukhus som var villigt att försöka. Med hjälp av en erfaren läkare placerades katetern och luften släpptes ut. Pojken var i goda händer och efter några dagar kunde han åka hem. En tid senare besökte han oss och vi var så lättade över att han mådde så bra.  

Den här pojken hade tur. Eftersom vi befann oss i Abidjan, den största staden i Elfenbenskusten, fanns det fungerande sjukhus som vi kunde skicka honom till. Efter mina år som fältläkare för Läkare Utan Gränser och andra organisationer vet jag att alla barn inte har samma tur.

När jag exempelvis jobbade i södra Mexiko besökte vi urbefolkning på väldigt avlägsna platser. Där jobbade vi i samhällen som bara träffade läkare två gånger om året. Även i Mexiko träffade jag många barn med svåra fall av lunginflammation, undernäring och malaria. 

Tanken som förföljer mig är vetskapen om hur olika möjligheterna ser ut för varje barn, beroende på var de lever. 

Tanken som förföljer mig är vetskapen om hur olika möjligheterna ser ut för varje barn, beroende på var de lever. Nuförtiden blir barn i många länder vaccinerade mot lunginflammation. Trots det fortsätter lunginflammation att vara den dödligaste sjukdomen bland världens barn.

Det är därför regelbundna vaccinationskampanjer är så viktiga. Men de förutsätter att länderna har råd med vaccinet. Och vaccin mot lunginflammation är ett av de dyraste vaccinen i världen. Tills helt nyligen var även Läkare Utan Gränser tvungna att betala absurda priser för vaccinet. I slutet av 2016 beslutade sig däremot läkemedelsbolagen Pfizer och GSK att sälja vaccinet till hjälporganisationer i katastrofområden för ungefär 9 dollar per barn, vilket är betydligt mindre än vad vi betalade innan. Det är goda nyheter. Nu kan vi skydda fler barn som lever i konfliktområden.”

- Alan Gonzalez, läkare

Genom Accesskampanjen arbetar vi för att alla människor ska ha rätt till de läkemedel de behöver för att överleva. Vårt mål är både att öka tillgången till befintliga läkemedel och att stimulera utvecklingen av nya, mer effektiva mediciner och diagnosticeringsmetoder.