Hoppa till huvudinnehåll
En barnmorska undersöker en nyfödd bebis på ett sjukhus i Irak.
Foto: Sacha Myers / Läkare Utan Gränser
Barnmorskan Layla från Irak undersöker nio dagar gamla Malik på Läkare Utan Gränsers klinik i internflyktinglägret Domiz i Kurdistan.

På många platser och i kriser där vi arbetar är kvinnor särskilt utsatta. Kvinnors hälsa är ett viktigt inslag i vårt arbete och vi har därför behov av barnmorskor som vill arbeta med våra insatser.

I våra insatser ingår ofta förlossningsvård, vaccination av småbarn, information om hygienfrågor, förebyggande av sexuellt överförbara sjukdomar och arbete med preventivmedel. Vi ger också stöd och vård till människor som utsatts för sexuellt våld

Att arbeta som barnmorska med Läkare Utan Gränser är givande och utvecklande då rollen är bred och innebär mycket ansvar, inklusive arbetsledning. 

Vad gör en barnmorska inom Läkare Utan Gränser? 

Som barnmorska har du ofta en ledande funktion i det dagliga samarbetet med hälsovårdsmyndigheter och lokala barnmorskor. Utbildning och stöd till lokal personal utgör en stor del av arbetet. Som barnmorska kan du även förvänta dig kliniskt arbete. 

En del av våra projekt är inriktade på människor med hiv och aids och som barnmorska arbetar du mycket med problematiken runt gravida kvinnor och denna sjukdom. Det innebär bland annat upplysning, rådgivning och omhändertagande av moder och barn under förlossning. I många av våra projekt vårdar vi även överlevare av sexuellt våld. 

Som barnmorska med Läkare Utan Gränser arbetar du väldigt självständigt och ansvarar för ett högt antal förlossningar. Det är därför viktigt att känna sig trygg i rollen samt att ha stor erfarenhet av förlossningsvård sedan tidigare. 

Jobba med Läkare Utan Gränser | Barnmorska

Krav för barnmorskor

Utöver de generella kraven för att arbeta med Läkare Utan Gränser  krävs:

  • Barnmorskelegitimation utfärdad i Sverige eller Finland
  • Minst två års arbetslivserfarenhet som barnmorska, främst med förlossningsvård
  • Förberedande kurs i humanitära hälsoinsatser.

Meriterande

  • Kunskaper i franska
  • Kunskaper i andra språk såsom spanska, portugisiska, arabiska eller ryska
  • Erfarenhet/utbildning inom tropisk medicin, STI/HIV, familjeplanering, Advanced Life Support in Obstetrics course (ALSO) eller sexuellt våld
  • Erfarenhet av arbetsledning och/eller personalansvar
  • Erfarenhet av att utbilda och/eller coacha andra
  • Tidigare humanitär arbetslivserfarenhet

Säkerhet och trygghet

Vi tar säkerhet och trygghet på största allvar. Denna video förklarar olika risker vår personal utsätts för och hur vi arbetar för att göra arbetet så säkert som möjligt. Titta på videon innan du bestämmer dig för att ansöka.

Jobba med Läkare Utan Gränser | Säkerhet

Redo att ansöka?

Om du har läst och tagit ställning till informationen här om att arbeta för Läkare Utan Gränser är du redo att ansöka.