Hoppa till huvudinnehåll

Jobba utomlands som barnmorska

En av våra barnmorskor lyssnar på ett fosters hjärtljud på ett sjukhus i Boost, Afghanistan.
Foto: Kate Ribet

På många platser där vi arbetar är kvinnor särskilt utsatta. Kvinnors hälsa har blivit ett allt viktigare inslag i vårt arbete och behovet av barnmorskor som vill åka ut i fält ökar.  

I våra insatser ingår ofta förlossningsvård, vaccination av småbarn, information om hygienfrågor, förebyggande av sexuellt överförbara sjukdomar och arbete med preventivmedel.

vad gör en barnmorska i fält? 

Som barnmorska med Läkare Utan Gränser arbetar du med att bygga upp kliniker för gravida och vägleder arbetet på förlossningsavdelningar. Ett av målen med vårt arbete i fält är att skapa bra graviditetskontroller så att kvinnor med komplikationer kan observeras och få behandling.

Våra barnmorskor har ofta en ledande funktion i det dagliga samarbetet med hälsovårdsmyndigheter och lokala barnmorskor. Utbildning och tillsyn av lokal personal utgör en stor del av arbetet utomlands. Som barnmorska kan du även förvänta dig en hel del kliniskt arbete.

Många av våra projekt är inriktade på människor med hiv/aids och som barnmorska arbetar du mycket med problematiken runt gravida kvinnor och denna sjukdom. Det innebär bland annat upplysning, rådgivning och omhändertagande av moder och barn under förlossning.

I en del kulturer är ämnen som sexuellt överförbara sjukdomar och preventivmedel belagda med tabun. Därför är det viktigt att vara öppen och diplomatisk för att klara arbetet med dessa frågor.

KRAV för att jobba som barnmorska i fält

  • Barnmorskelegitimation
  • Två års arbetslivserfarenhet som barnmorska, främst med förlossningsvård
  • Utbildning i Health Assistance in Humanitarian Crisis (ombesörjs av Läkare Utan Gränser efter antagning)
  • Förmåga att organisera och prioritera ditt arbete samt vara innovativ och ta initiativ
  • Stresstålighet och flexibilitet
  • Pedagogisk förmåga
  • Gärna erfarenhet av arbetsledning
  • Engelska

Eftersom barnmorskor arbetar självständigt och ansvarar för ett högt antal förlossningar är det viktigt att man känner sig självsäker i rollen samt har stor erfarenhet från förlossningsvård sedan tidigare. Det grundläggande kravet är två års arbetserfarenhet, därefter beror det på vad man arbetat med mer exakt under de år man varit yrkesverksam som barnmorska. 

Då vi har många projekt i fransktalande länder är goda kunskaper i franska en stor tillgång och gör det lättare för oss att hitta ett uppdrag till dig. Språkkunskaper i arabiska och farsi är också eftertraktade.

Här kan du läsa mer om generella krav för att jobba utomlands för Läkare Utan Gränser.

Broschyr om att arbeta som barnmorska för Läkare Utan Gränser (pdf).

Livet på uppdrag 

Varje utlandsuppdrag för Läkare Utan Gränser är unikt. Som barnmorska i våra projekt ställs du inför nya utmaningar och får testa dina kunskaper på ett nytt sätt. 

Mer om livet i fält - läs svenska fältarbetares berättelser.

 

Innan du går vidare och ansöker läs mer om lön och längd på uppdrag. 

Säkerhet och trygghet

Vi tar säkerhet och trygghet på största allvar. Denna video förklarar olika risker vår personal utsätts för och hur vi arbetar för att göra arbetet så säkert som möjligt. Titta på videon innan du bestämmer dig för att ansöka! 

redo att ansöka?

Om du har läst och tagit ställning till informationen här om att arbeta i fält är du redo att ansöka. 

Är du intresserad av uppdateringar från vår HR-avdelning?
Anmäl dig till vårt HR-nyhetsbrev!