Hoppa till huvudinnehåll

Eritreaner riskerar livet för att nå Europa

Publicerad 28 februari 2017
Foto: Caitlin Ryan/MSF
En ung mamma från Eritrea och hennes tre små barn ombord på räddningsfartyget Bourbon Argos på Medelhavet.

Tiotusentals eritreaner riskerar livet i öknen och över havet för att nå Europa. De är tydliga exempel på hur en restriktiv flyktingpolitik har förödande konsekvenser för de människor som söker säkerhet utanför sina hemländer. Det framgår i vår nya rapport. 

Rapporten Dying to Reach Europe: Eritreans in search of safety är baserad på vittnesmål från människor som flytt från Eritrea, ett land med bristande fri- och rättigheter och lång påtvingad militärtjänstgöring. De som deserterar riskerar att fängslas, torteras eller bli dödade.

– EU erkänner eritreaners rätt till asyl, ändå gör man sitt yttersta för att hålla dem och andra som söker asyl så långt borta som möjligt från EU:s stränder, säger rapportförfattaren Linn Biörklund Belliveau, humanitär rådgivare för Läkare Utan Gränser.

Ser flykt som enda alternativ

Våra team på plats bevittnar dagligen de förödande medicinska och humanitära konsekvenserna av de allt mer restriktiva metoderna för hur flyktingsituationen hanteras. Teamen bistår flyktingar från Eritrea i olika projekt i Etiopien, Libyen och på Medelhavet. Där ser vi människor med sår, stora ärr och svåra psykiska sjukdomar som överensstämmer med de vittnesmål som människor lämnar.

Människor vittnar om känslan av hopplöshet att befinna sig i flyktingläger i Etiopien, där människor är helt beroende av hjälpinsatser för att överleva. I Sudan riskerar eritreanska flyktingar att bli fängslade och utvisade tillbaka till Eritrea. Många ser därför inget annat alternativ än att bege sig ut på den farliga resan över havet, i hopp om att så småningom nå trygghet och frihet i Europa.

Eritreaner största flyktinggruppen

Under 2015 var eritreaner den största gruppen flyktingar som korsade Medelhavet när 39 162 män, kvinnor och barn kom till Italien. 2016 var eritreaner den näst största gruppen med 20 718 personer som räddades från överbelastade båtar och förda till Europa.

Istället för att utveckla säkra och lagliga vägar för människor som söker sig till Europa har EU startat ett allt närmare samarbete med Eritrea, Libyen, Sudan och Etiopien. Detta för att förhindra eritreaner från att lämna landet och förhindra resa genom dessa länder för att kunna nå Europa.

EU:s försök att stoppa flyktingar genom att stärka nationella gränser och interneringsläger utanför dess egna gränser ger inte människor något annat val än att betala smugglare att få hjälp förbi vägspärrar, korsa gränser och stängsel och i slutändan ombord på båtar för att korsa Medelhavet.

Många vittnar om våld

Alla eritreaner som intervjuats av vår personal ombord sök- och räddningsfartyg på Medelhavet vittnar om att de hållits i någon slags fångenskap. Och över hälften har rapporterat att de sett andra flyktingar, asylsökande eller migranter dö, oftast genom våld. Varje eritreansk kvinna som intervjuats har antingen själv utsatts för, eller känner någon som har utsatts för sexuellt våld, inklusive våldtäkt.

– Människor som flyr från konflikter och förföljelse måste erbjudas säkra och lagliga sätt att söka skydd i EU. Det är förfärligt att EU och medlemsländerna i dag gör det motsatta genom att flytta gränskontrollerna till osäkra länder och genom att ge humanitärt stöd i utbyte mot att länderna förhindrar flyktingar från att ta sig till Europa, säger Linn Biörklund Belliveau.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare